Programma najaarslezingen

De lezingen staan allemaal in het teken van evoluties in onze maatschappij.

Programma:

24 september in Olen: Hendrik Vos over Europa (om 20.00 uur in de bib)

Europaspecialist, politicoloog en hoogleraar Hendrik Vos vertelt  hoe Europa met crisissen omgaat en hoe dat ons leven beïnvloedt. Telkens opnieuw worden de lidstaten van de Europese Unie met crisissen geconfronteerd die ze moeilijk de baas kunnen. Telkens opnieuw blijkt hoe moeilijk het is om een gemeenschappelijke Europese aanpak uit te werken. Valt de EU uit elkaar? Of krijgt de EU steeds meer grip op de lidstaten?

4 oktober in Herentals: Hans Van Dyck over gezondheid als ecologisch concept (om 20.00 uur in de bib)-VOLZET

Herentalsenaar en professor gedragsecologie Hans Van Dyck brengt een inzichtelijk verhaal over biodiversiteit en gezondheid. Wat hebben vlinders met gezondheid te maken? Wat als bacteriën voor ons welzijn zorgen? Op deze en andere verrassende vragen zal hij gebiologeerd ingaan. Een inzichtelijk verhaal over biodiversiteit en gezondheid.

23 oktober in Herenthout: Luc Haekens over fake news (om 19.30 uur in GOC Ter Voncke)

Reporter Luc Haekens neemt je in zijn lezing 'Wie gelooft die reporters nu nog' mee naar het hart van fake news. Luc weet als de beste hoe reporters de waarheid kunnen manipuleren en hoe mensen blindelings geloven wat hen door de media wordt voorgeschoteld. Luc vertelt er alles over, en omdat u hem anders niet gelooft, brengt hij een paar verrassende filmpjes mee.

14 november in Grobbendonk: Hajo Beeckman over mobiliteit in Vlaanderen (om 20.00 uur in de bib)

Het verkeer in België zit in de knoop. Op slechte dagen staat een groot deel van het land stil. Uw dagelijkse gids door de files op de Vlaamse snelwegen is VRT-verkeersanker Hajo Beeckman. Vanuit een bevoorrechte positie volgt hij ook de laatste trends in mobiliteit. Ondanks de recente populariteit van de fiets blijft de liefde van de Belg voor zijn auto nog steeds legendarisch, en dus staat hij dagelijks in de file.
Om uit die verkeersknoop te geraken pleit Hajo Beeckman voor meer samenwerking en heldere keuzes in het beleid, niet alleen op papier maar ook in de uitvoering. En de overheid kan niet alles oplossen; ook burgers en bedrijven zullen bewuste keuzes moeten maken. U hoort het van hemzelf.

27 november in Vorselaar: Paul Verhaeghe over gestoorde maatschappij, gestoorde individuen (om 19.00 uur in het auditorium van Thomas More.

Wie we zijn wordt heel sterk bepaald door onze omgeving. Als de maatschappij verandert, dan verandert onze identiteit, en gaan we ons op een andere manier verhouden tegenover andere mensen. Dit is de laatste twintig jaar zeer ingrijpend gebeurd onder invloed van het neoliberalisme. Ondanks het feit dat we in een paradijs leven, voelen steeds meer mensen zich ongelukkig. Paul Verhaeghe onderzoekt hoe dat komt. Hij is klinisch psycholoog en psychoanalyticus en werkt als gewoon hoogleraar aan de universiteit van Gent. Sedert 2000 gaat zijn belangstelling vooral uit naar de invloed van maatschappelijke veranderingen op psychologische en psychiatrische moeilijkheden.