Najaarslezingen

najaarslezingen_2023

Dompel jezelf onder in vijf boeiende lezingen.

Inschrijven kan aan de balie van je bib of via www.regioneteland.be/lezingen. Je kan ook inschrijven om de lezingen via streaming te volgen.

Tarieven:

  • 5 euro per persoon
  • UiTPAS met kansentarief: 1 euro
  • Studenten en leerkrachten: gratis, op vertoon van studenten- of lerarenkaart
  • Streaming: gratis

Stress, veerkracht, burn-out en bore-out / Hilde Mariën

Najaarslezing Hilde Mariën

Dinsdag 19 september om 20.00 uur in de Bibliotheek (polyvalente zaal), Oevelseweg 24 in Olen

Burn-out en bore-out komen steeds meer voor, en bovendien bij steeds jongere personen.  Het is één van de belangrijkste oorzaken van absenteïsme in elke beroepscategorie. Een burn-out of een bore-out komt niet uit de lucht vallen, maar heeft een lange aanloop. Preventie en tijdig ingrijpen is dus heel belangrijk.

Coach en spreker Hilde Mariën deelt waardevolle inzichten over burn-out en bore-out. Ze geeft je praktische tips om veerkracht op te bouwen en breinvriendelijk te leven en te werken. Kortom, belangrijke tips waar je echt iets mee bent.

Reserveer hier je ticket

#NiksNieuwjaar

Marlies van wemmel

Dinsdag 3 oktober om 20.00 uur in de Bibliotheek, Gildelaan 13 in Herentals

In 2022 besloot Marlies Van Wemmel om een challenge aan te gaan: een jaar lang Niks Nieuws kopen.

Ze doopte het project #Niksnieuwjaar. Het werd een boeiend jaar vol avonturen en zoektochten, maar ook een jaar van loslaten en leren leven in een compleet nieuwe en verhelderende mindset.

Na dit jaar is Marlies klaar om haar verhaal te vertellen en mensen te inspireren. In deze boeiende lezing legt ze haar basisprincipes en drijfveren uit aan de hand van vrolijke anekdotes uit een bewogen challenge.

Reserveer hier je tickets

WO II door de ogen van een minderjarige soldaat / Willy Boghe

Willy Boghe

Donderdag 26 oktober om 20.00 uur in de Bibliotheek, Zwanenberg 27 in Herenthout

Duik met ons mee in het aangrijpende verhaal van Louis Boghe, een jonge boerenzoon, die vlak voor WO II gemobiliseerd wordt. Tijdens de woelige eerste oorlogsweken houdt hij nauwgezet een dagboek bij. Na het overlijden van Louis vindt zijn zoon Willy dit oorlogsdagboek terug en kijkt, aan de hand van deze aantekeningen, mee hoe het was om de oorlog als jonge kerel, als krijgsgevangene mee te maken. De ontbering is schrijnend maar zijn passie voor muziek hield hem op de been. Mis deze emotionele reis door een belangrijk stuk geschiedenis niet!

Reserveer hier je tickets

De sandwichgeneratie / Dr. Erna Claes

Erna claes

Vrijdag 10 november om 20.00 uur in de Bibliotheek, Astridplein 3 in Grobbendonk

Heb je kinderen die op je rekenen als (oppas)hulp? Ben je daarnaast mantelzorger voor (schoon)ouders, buren, ... ? Voel je je regelmatig geklemd tussen allerlei verwachtingen en noden die vanuit je omgeving op je afkomen en verlies je jezelf maar ook de relatie met de ander uit het oog? Tijdens deze lezing vertelt dr. Erna Claes hoe je de balans kan bewaren tussen zorgen voor anderen en zorgen voor jezelf. Leer omgaan met verschillende rollen (crisismanager, oppas, klusjesman, …), tegenstrijdige gevoelens en verwachtingen, en ontdek hoe je bewuste keuzes kan maken.

Reserveer hier je ticket

Eenzaam tussen mensen / Leslie Hodge

Leslie Hodge

Dinsdag 5 december om 20.00 uur in Cafetaria Thomas More, Lepelstraat 2 in Vorselaar

Ondanks de talloze communicatiemogelijkheden voelen vandaag de dag zoveel mensen zich nog steeds eenzaam. Waarom overkomt dit ons? En, belangrijker nog, hoe kunnen we deze eenzaamheid tegengaan? Laat je inspireren door psycholoog en journalist Leslie Hodge, auteur van het boek 'Eenzaam tussen mensen', waarin ze eenzaamheid een gezicht geeft. Tijdens deze lezing gaat ze in op wat eenzaamheid betekent voor ons en onze gezondheid en onthult welke elementen deze eenzaamheid in stand houden. Maar wees gerust, Leslie reikt je ook handvatten aan om die eenzaamheid aan te pakken en een diepere verbinding in het leven te ervaren.

Reserveer hier je ticket