Fundels

Hoe ga je aan de slag met een digitaal prentenboek of Fundel?

Wat is een Fundel?

Een Fundel is een digitaal prentenboek voor kinderen tussen 3 en 7 jaar. Je kan ze voorlezen, samen lezen of zelfstandig laten lezen. Centraal staat altijd een kwalitatief verhaal met rijke illustraties. Maar Fundels gaat verder waar een gewoon prentenboek stopt. De vele mogelijkheden van Fundels verrijken en verdiepen het verhaal. Fundels is in de kern: spelend leren. Kinderen genieten van een verhaal en worden er door aangesproken en aangemoedigd. Kinderen worden op educatieve verantwoorde wijze uitgedaagd om hun taal- en leesvaardigheden te versterken. Doordat ze het verhaal zelfstandig en op meerdere manieren ontdekken, creëert Fundels een sterk leereffect dat langer behouden blijft.

Waarom?

Voor kinderen die nog niet kunnen lezen

Het voorlezen creëert een extra intiem quality time moment met de ouders, het thema van het verhaal kan een inspiratie zijn om ervaringen te delen. Als voorlezer kan je het verhaal meer tot leven brengen met stem- en intonatiewisselingen. Je kind kijkt mee in het boek: dat is vaak een eerste stap in het leren (her)kennen van letters en (kleine) woorden. De rijke illustraties laten je kind toe om zelf een verhaal te bedenken. Het lezen is interactiever en ontspannener, door inbreng van de eigen fantasie en anticipatie.

Voor kinderen die kunnen lezen

Het lezen verbetert de woordenschat en de zinsbouw. Je kind leert woorden kennen die in het dagelijkse leven (nog) niet gebruikt worden. Je kind ontwikkelt een basisvertrouwen om met boeken (en verhalen) om te gaan. Verhalen herlezen heeft ook een meerwaarde: je kind ontdekt lezen als iets met vele lagen, het ziet meer details en kan de fantasie over het verhaal verdiepen. Fundels lezen via de bib.

Wat heb je nodig?

De prentenboeken zijn beschikbaar op Apple, Android of PC.

Internet- of wifi-verbinding om je aan te melden en je keuze te maken en de Fundel te downloaden.

Eenmaal je Fundel gedownload is, heb je geen internetverbinding meer nodig.

Een Mijn Bibliotheek-account. Nog geen Mijn Bibliotheek-account? Registreer je dan online via Mijn Bibliotheek.

Als je lid bent van onze bib, kan je via de Mijn Bibliotheek-account inloggen in de Fundels-app en 7 Fundels gratis uitlenen. Elke fundel blijft 4 weken op je tablet of ipad staan. Het lenen van fundels is gratis. In de bibliotheek zelf kan je Fundels raadplegen en bekijken. Kleuters kunnen het in een handomdraai, zo simpel is het.