Livre
Néerlandais
Titre
Galveston
Auteur
Nic Pizzolatto
Traducteur
René van Veen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Galveston
Éditeur
Amsterdam: Q, 2015
268 p.
ISBN
9789021458618 (paperback)

Commentaires

Mededogen over verloren levens

True detective werd vorig jaar onthaald als een van de beste misdaadseries ooit. Daar waren drie redenen voor: Woody Harrelson, Matthew McConaughey en het complexe, maar briljante scenario van Nic Pizzolatto. Van hem verscheen onlangs zijn eerste misdaadroman in vertaling: Galveston. John Vervoort

Gruwelijke rituele moorden en politie-inspecteurs op de rand van een zenuwinzinking die worstelen met de wereld en zichzelf, en acht spannende episodes waarin heden en verleden op een intelligente manier met elkaar verweven werden: dat waren de ingrediënten waarmee scenarist Nic Pizzolatto True detective stoffeerde. De reeks werd unaniem geprezen, vele critici vonden Pizzolatto's scenario ronduit het beste dat ooit voor tv werd geschreven. De tweede reeks van True detectivekreeg minder goede kritieken. Logisch, want de eerste reeks was zo sterk dat het lang zal duren voor er nog iets in het genre zal verschijnen dat dit overtreft.

Pizzolatto (1975) is een Amerikaan met Italiaanse roots. Hij groeide op in het diepe Zuiden tussen Houston en New Orleans. De horizon werd er bepaald door enkele grote olieraffinaderijen. Zijn vader was een advocaat die nooit veel verdiende. Boeken waren er amper in huis, de tv was zijn blik op de wereld. Hij begon korte verhalen te schrijven en wer…Lire la suite

De Amerikaanse schrijver Nic Pizzolatto is tegenwoordig vooral bekend als de bedenker en scenarist van de cultserie ‘True Detective’ van betaalzender HBO. ‘Galveston’ is zijn debuut uit 2010 en zonder een uitgesproken voorloper van de serie te zijn, blinkt ook deze thriller uit in het in enkele zinnen fraai typeren van aan lager wal geraakte lieden. In het begin heeft ‘Galveston’ veel weg van een doorsnee hard-boiled detective uit de ouderwetse Amerikaanse school, maar al vrij snel concentreert het verhaal zich op de onvermijdelijke teloorgang van de doodzieke maffiaknecht en huurmoordenaar Roy Cady, die zich, na een aanslag op zijn leven, op zijn vlucht naar Texas ontfermt over het hoertje Rocky en haar dochtertje Tiffany. De scheidslijn tussen goed of kwaad is in hun wereld nauwelijks te trekken, zeker niet door Cady, die zijn vak, het in elkaar slaan of gruwelijk vermoorden van wanbetalers, ogenschijnlijk emotieloos uitoefent. Maar uiteindelijk laat hij zich leiden door mededogen, …Lire la suite

À propos de Nic Pizzolatto

Nic Pizzolatto, né le 18 octobre 1975 à La Nouvelle-Orléans dans l'État de Louisiane, est un écrivain, scénariste et producteur américain.

Biographie

Nic Pizzolatto est né à la Nouvelle-Orléans de Nick Pizzolatto Jr. et Sheila Sierra. Il a fait ses études à l'Université de l'Arkansas et l'Université d'État de Louisiane.

Il a écrit deux livres et enseigné la littérature à l'Université de Caroline du Nord à Chapel Hill, l'Université de Chicago et l'université DePauw avant de quitter l'enseignement en 2010.

Son premier roman Galveston est publié en 2010 par les Éditions Scribner. Il est traduit et publié en France par les Éditions Belfond. Il a également été publié en Italie, à Hong-Kong et en Allemagne.

En 2012, il a créé la série américaine True Detective, diffusée par la chaîne HBO depuis En lire plus sur Wikipedia