Livre
Néerlandais

Seks en leugens : het seksleven in Marokko

Leïla Slimani (auteur), Hassnae Bouazza (auteur de l'introduction)
Vrouwen in Marokko vertellen openhartig over hoe moeilijk zij het in hun huwelijk (of daarbuiten) hebben.
Titre
Seks en leugens : het seksleven in Marokko
Auteur
Leïla Slimani
Auteur de l'introduction
Hassnae Bouazza
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Sexe et mensonges
Titre parallèle
Seks en leugens
Éditeur
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2018
159 p.
ISBN
9789046823460 (paperback)

Commentaires

Een hoopje seksuele ellende

Leïla Slimani debuteerde met een roman over een seksverslaafde journaliste. In de tuin van het beest zorgde ook voor heftige reacties van Marokkaanse vrouwen. Waarna Slimani getuigenissen van het onderdrukte seksuele leven in haar geboorteland verzamelde in Seks en leugens. Beide boeken zijn nu vertaald.

De Prix Goncourt veroveren, welke Franstalige schrijver kromt er zijn rug niet voor? Slechts tien euro prijzengeld maar een spijkerharde garantie op hoge verkoopcijfers in de boekhandel. Plus een warm plekje in het pantheon van de letteren. Je zou voor minder. Toch is de internationale reikwijdte van de Goncourt het laatste decennium langzaam geslonken.

Bij de Frans-Marokkaanse Leïla Slimani (36) lag het anders. Toen ze in 2016 werd bekroond met de Goncourt voor Chanson douce, dongen talloze internationale uitgevers meteen naar haar hand. Wereldwijd raakte haar onderwerp gevoelige snaren: de ongerustheid van moeders wanneer ze hun kroost moeten uitbesteden. Op de eerste pagina's van deze glaciale maar onthutsende roman vermoordt nounou Louise de twee kinderen van het Parijse koppel Myriam en Paul, voor wie ze zo intens zorgde. Ragfijn legde Slimani vervolgens bloot hoe het zover kon komen. Ook in de Lage Landen werd Een zachte hand - gebaseerd op de dubbele moord door e…Lire la suite

Maagd of echtgenote: dat is de keuze

Goncourtwinnaar Leïla Slimani schrijft kritisch over het treurige seksuele leven van de Marokkaanse vrouw. Dat valt niet bij iedereen in goede aarde.

Toen Kamel Daoud de aanrandingen tijdens de beruchte oudejaarsavond in 2015 in Keulen toeschreef aan de seksuele misère in de Arabische wereld, kreeg de Algerijnse schrijver tonnen bagger over zich heen. Hetzelfde overkwam de Frans-Marokkaanse Leïla Slimani (36) na de publicatie van Seks en leugens vorig jaar. Dat polemische boek over het seksleven van Marokkaanse vrouwen is voortaan beschikbaar in het Nederlands en wordt uitgebracht tegelijkertijd met de vertaling van In de tuin van het beest, waarin de schrijfster het dubbelleven van een nymfomane Française beschrijft. Adèle, de seksverslaafde echtgenote van een keurig-nette arts, wordt na tal van strapatsen door haar man betrapt, waarop het echtpaar verhuist naar het Normandische platteland, waar ze geacht wordt van haar kwaal te genezen. Deze intrigerende debuutroman verscheen twee jaar voor Slimani de Prix Goncourt 2016 wegkaapte met Een zachte hand.

Dat Adèle niet spoort, is wel duideli…Lire la suite

De auteur sprak na het verschijnen van haar roman 'In de tuin van het beest' (2018)* met vrouwen in Marokko over hun seksleven. De vrouwen vertellen openhartig over hoe moeilijk zij het in hun huwelijk, of stiekem daarbuiten, hebben. Ongetrouwde vrouwen hebben weinig sociale contacten. Homoseksualiteit wordt niet getolereerd. Er is veel leed en frustratie. Maagdenvliezen worden heimelijk hersteld. Vaak wordt seks een obsessie. Leila Slimani, geboren in 1981 in Marokko, studeerde en woont in Parijs. 'Seks en leugens' werd genomineerd voor de Prix Renaudot. Slimani legt ook uit welke opvattingen over seksualiteit er binnen de islamitische cultuur gelden. Wellicht herkennen Marokkaanse vrouwen in Nederland zich ook in deze verhalen. Anders is het voor hen interessant om de verschillen tussen Marokko en Nederland te zien. Met een korte literatuurlijst en enkele eindnoten.

À propos de Leïla Slimani

CC BY-SA 3.0 fr - Image by Thibaut Chapotot

Leïla Slimani, née le 3 octobre 1981 à Rabat au Maroc, est une journaliste et femme de lettres franco-marocaine. Elle a notamment reçu le prix Goncourt 2016 pour son deuxième roman, Chanson douce.

Biographie

Famille et formation

Leïla Slimani nait le 3 octobre 1981 à Rabat, dans une famille d'expression française. Son père, Othman Slimani, est un banquier et un haut fonctionnaire marocain, secrétaire d'État chargé des Affaires économiques de 1977 à 1979. Sa mère, Béatrice-Najat Dhobb Slimani (1948-), est médecin ORL et a été la première femme médecin à intégrer une spécialité médicale au Maroc. Ses grands-parents maternels se sont rencontrés en 1944 pendant la Seconde …En lire plus sur Wikipedia