Livre
Néerlandais

Arabieren kijken : de alledaagse revolutie

Hassnae Bouazza (auteur)

Arabieren kijken : de alledaagse revolutie

Volgens Bouazza schetsen westerse media een eendimensionaal beeld van de Arabische wereld: onderdrukking, religieus extremisme, vrouwendiscriminatie. Als tegenwicht geeft ze een inkijk in het dagelijkse leven van gewone Arabieren. Over de geschiedenis van de regio, de huidige samenlevingen, de rol van religie en de media.
Titre
Arabieren kijken : de alledaagse revolutie
Auteur
Hassnae Bouazza
Langue
Néerlandais
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: Ambo, 2013
229 p.
ISBN
9789026326172 (paperback)

Commentaires

Hassnae Bouazza groeide op in Nederland als kind van Marokkaanse ouders. Ze leerde Arabisch, Berbers, Nederlands, Engels en Frans en belandde in de journalistiek. Omwille van haar taalkennis kreeg ze de opdracht om de Arabische actualiteit te coveren. Zo volgde ze van op de eerste rij de lenterevoluties in verschillende landen en kreeg ze de kans bekende Arabieren uit de wereld van politiek, cultuur en showbizz zelf te ontmoeten.
Wat haar als journaliste steeds meer begon te ergeren, is dat de westerse media een karikaturaal beeld ophangen van de Arabieren. Als er vrije nieuwsgaring is, en concurrentie tussen nieuwszenders, dan zou je verwachten dat de media ertoe gedwongen zijn een objectief beeld te geven van de werkelijkheid. Niets is minder waar. De media zoeken beelden die de stereotypen bevestigen.
Een sterk voorbeeld is het bericht dat een geestelijke gesteld zou hebben dat een moslim seks mag hebben met zijn vrouw tot drie dagen nadat ze overleden is. Dat bericht g…Lire la suite
Van jongs af aan kijkt de auteur naar Arabische tv-zenders: Egyptische films, soaps, nieuwszenders en religieuze uitzendingen. Ze kan die volgen, omdat ze bij haar thuis in Brabant Arabisch praten. Ze komt ook vaak in Marokko, waar ze geboren is en familie heeft. Zij laat in dit boek de gewoontes en gedragingen van gewone mensen in Arabische landen zien, zoals zij ze heeft leren kennen. Hassnae Bouazza (1973) woont vanaf haar vierde jaar in Nederland, is journaliste en publiceert in Vrij Nederland, de Volkskrant en Elle. Ze schrijft vanuit een grote betrokkenheid. Ze gaat ook in op de 'Arabische lente' en heeft daar een andere kijk op dan veel Nederlandse commentatoren. Heel zinnig en ook erg leuk om te lezen.