Livre
Néerlandais

De goede dokter

Damon Galgut (auteur), Rob van der Veer (traducteur)
Een arts op het Zuid-Afrikaanse platteland, die zich heeft geschikt in zijn weinig opzienbarende leven, wordt wakker geschud door de komst van een nieuwe, jonge collega.
Titre
De goede dokter
Auteur
Damon Galgut
Traducteur
Rob van der Veer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The good doctor
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2022
280 p.
ISBN
9789021467801 (paperback)

Commentaires

Een voormalig thuisland, dicht bij de grens gelegen, met daarin de niet bij name genoemde voormalige hoofdstad, nu verworden tot een echte spookstad: daar situeert Damon Galgut zijn verhaal over de confrontatie tussen twee ziekenhuisdokters: Frank Eloff en Laurence Waters. De eerste krijgt als vertellende ikfiguur een centrale plaats in het verhaal. Eloff werkt er in omstandigheden die in de post-apartheidsperiode wel heel duidelijk herkenbaar zijn voor Zuid-Afrika: zijn directe overste is een zwarte vrouw; dokter Ngema, de staf bestaat verder uit een Cubaans echtpaar en een zwarte verpleger, Tehogo. Frank heeft er leren leven met de desillusies die van hem een cynicus hebben gemaakt: het ziekenhuis draait zo vierkant als het maar kan, echte operaties en serieuze ingrepen worden trouwens doorverwezen naar het ziekenhuis in de grote stad in de onmiddellijke omgeving. Ook vanuit sociaal oogpunt functioneert hij nauwelijks. Alleen met de zwarte vrouw Maria, die even verderop in een schot…Lire la suite
Damon Galgut (1963) is een belangrijke Zuid-Afrikaanse schrijver geworden. Eerder verschenen in het Nederlands o.a. "Het welluidend gekrijs van varkens" (1993) en "Gewapende stilte" (1995). Ook in zijn jongste boek staat de Zuid-Afrikaanse samenleving van na de apartheid centraal. Galgut beschrijft een kleine ziekenhuisgemeenschap in een voormalig en achtergebleven thuisland waar de komst van een nieuwe, jonge arts alles in beweging brengt. In een thrillerachtig verhaal beschrijft hij de worsteling met de oude en de nieuwe verhoudingen, met ethische vragen, met geweld en de herinnering aan de wrede strijd van vóór de ommekeer. Het boek houdt de lezer tot het laatst in spanning. Hier worden grote maatschappelijke vragen op een fascinerende manier verbeeld. De vertaling lijkt alle recht te doen aan het origineel: meeslepend, meesterlijk, meedogenloos. Paperback; kleine druk.

À propos de Damon Galgut

Damon Galgut est un dramaturge et romancier sud-africain, né le 12 novembre 1963 à Pretoria. Il est un écrivain majeur de l'Afrique du Sud post-apartheid. Il vit au Cap.

Biographie

Damon Galgut grandit à Pretoria dans une famille des milieux judiciaires. À six ans lui est diagnostiqué un cancer. Il relate cette expérience et ses conséquences dans son roman Small Circle of Beings, écrit à 25 ans. « Cela reste l'élément central, le cataclysme de ma vie. Le besoin d'écrire vient de là, car j'associais les livres et la lecture à l'amour et l'attention, à un certain niveau. C'était la seule chose que j'ai jamais vraiment voulue faire. » Il passe de nombreux mois alité, les membres de sa famille lui lisant des livres.

Diplômé en arts dramatiques à l'université d…En lire plus sur Wikipedia