Boek
Nederlands

Het geheim van de boomhut

Yvonne Kroonenberg (auteur), Saskia Halfmouw (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Mels is bang voor het donker, maar ook voor spinnen en hoogte. Toch klimt hij in de hoge boomhut van zijn zus. Hij wil kijken of zij de spullen van zijn beste vriend daar heeft verstopt. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Bang zijn, Vriendschap
Leesniveau
AVI 8
Titel
Het geheim van de boomhut
Auteur
Yvonne Kroonenberg
Illustrator
Saskia Halfmouw
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2002
92 p. : ill.
ISBN
90-258-3485-X

Besprekingen

Dit deel in de serie 'De bende van Leopold' bevat al even weinig geheimzinnigheid als het vorige. De basisstructuur lijkt een kopie. Bij Kroonenberg, net als bij Kromhout, moeten twee vrienden een geheim oplossen en verdenken ze een raar type 'met wapperende kleren'. De boosdoener is hier niet de bib- maar wel de schooljuf. Ze zijn allebei even ongezellig en houden allebei niet van honden. Hoofdfiguren in dit boek zijn Mels, die verre van een held is want hij is bang voor spinnen en het donker en heeft hoogtevrees en Barton, die voor niemand bang is. Barton raakt van alles kwijt, heeft hij een geheime vijand? Mels ziet een paar keer een geheimzinnige figuur wegsnellen. Eerst verdenkt hij zijn zus, later ook Sjoerd, de pestkop van zijn klas. Hij beraamt een plan om de dief te vatten maar daarvoor moet hij 's nachts de boomhut in. Hij doet het voor zijn vriend. De dief vindt hij er niet, maar hij ziet wel de vreemde figuur in de tuin van juffrouw Boogaard. Met Barton, zijn zus en een sp…Lees verder
Mels (9) en de Antilliaanse Barton (10) zijn boezemvrienden. Barton beschermt Mels want dat is een angsthaas: hij is bang voor spinnen, donker en hoogte. Hij zou b.v. nooit in de boomhut van zijn zus durven klimmen. Als Barton op vreemde wijze van alles kwijtraakt, verdenken ze haar ten onrechte. Mels moet, zijn angsten overwinnend, de hut in op zoek naar de vermiste spullen. Vandaaruit ziet hij hoe hun tirannieke schooljuf een kwalijke rol in het geheel speelt. Het boek vraagt een literaire ontwikkeling van gemiddeld niveau door de snelle wisseling van locaties. De vijfentwintig zwarte, in gewassen inkt gemaakte tekeningen illustreren natuurgetrouw een aantal sleutelscènes. Alhoewel een onderwijzeres, die ’s nachts de kinderen van haar klas als heks verkleed lastigvalt, wel wat vergezocht lijkt, heeft de auteur, bekend van haar werk voor volwassenen, er een lekker spannend boek van gemaakt dat kinderen vanaf ca. 8 jaar zeker in één ruk zullen uitlezen.

Over Yvonne Kroonenberg

CC BY 3.0 - Foto van/door Roel Wijnants

Yvonne Kroonenberg (Amsterdam, 31 mei 1950) is een Nederlandse schrijfster en columniste.

Biografie

Yvonne Kroonenberg is geboren in Amsterdam in 1950. Haar ouders waren van Joodse afkomst en haar grootouders, de ouders van haar moeder, zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen. Kroonenberg heeft twee zussen, onder wie Cassandra Kroonenberg met wie ze een kookboek schreef, en een broer, Philip Kroonenberg, met wie ze soms optreedt.

Toen ze drie jaar was verhuisde het gezin naar Scheveningen. Ze was erg jong toen ze voor het eerst naar de lagere school ging; haar klasgenoten waren zo'n anderhalf jaar ouder. Op de lagere school werd ze veel gepest.

Haar ouders voedden haar heel vrij op; er werden weinig grenzen gesteld.

In 1968 behaalde zij in Scheveningen het diploma van het gymnasium en ging een jaar naar Amerika. Terug in Nederland studeerde zij psychologie in Leiden. Daarna is ze vijf jaar als psychother…Lees verder op Wikipedia

Suggesties