Besprekingen

Het onafscheidelijke duo Vos en Haas zijn de beste vrienden van beginnende lezers. Wanneer Vos zich verveelt, raadt Haas hem aan om een boek te lezen. Vos heeft echter de pest aan lezen en daarom zoekt hij een dun boek uit met veel prentjes. Het enige dat in aanmerking komt, blijkt een kookboek te zijn. Vos besluit zijn beste vriendin te verwennen met een heerlijk driegangenmenu en duikt vol goede moed de keuken in. Er ontstaat echter verwarring wanneer Haas hem vertelt dat hij een ‘gang’ moet opeten, wanneer ze een ‘blik’ in de kookpot wil werpen, of wanneer ze Vos vertelt dat hij te veel ‘opschept’.
De rode draad door het verhaal is het spelen met woorden die meerdere betekenissen hebben. Op die manier worden beginnende lezers uitgenodigd om na te denken over onze taal en leren ze inzien dat een woord meerdere dingen kan betekenen. Vanden Heede streeft ernaar de woordenschat van haar publiek naar een hoger niveau te tillen door de intelligente Haas die de naïeve Vos laat kenni…Lees verder
Als Haas een boek leest, verveelt Vos zich tot hij een kookboek vindt met afbeeldingen van heerlijke gerechten. En dus besluit Vos iets te gaan doen: een driegangendiner maken. Een vlot en humoristisch geschreven verhaal voor kinderen die het aanvankelijk lezen onder de knie proberen te krijgen: korte zinnen, enkele twee- en drielettergrepige woorden en gebruik van hoofdletters, AVI-M4. Sommige woorden zijn groter afgedrukt, waardoor kinderen met behulp van deze woorden en de illustraties al direct een indruk van de tekst krijgen. De ingekleurde pentekeningen geven een sfeervol beeld van het verhaal. De verwarring tussen Haas en Vos door de taalgrappen, waarbij uitdrukkingen letterlijk opgevat worden, maken het verhaal leuk: een gang, een pluim geven, een blik in het eten werpen, opscheppen. Voor kinderen vanaf ca. 7 jaar om zelf te lezen. Ook leuk om voor te lezen.

Vos schept op

Haas leest een boek. Vos verveelt zich. Pak dan ook een boek, zegt Haas. Vos wil er wel eentje met veel plaatjes. Hij vindt een boek dat gaat over lekkere dingen. Het is een kookboek en daar moet je iets mee doen, vertelt Haas. Iets doen, dat wil Vos wel. Hij gaat aan de slag en Haas moet de keuken uit. Maar Haas is heel nieuwsgierig, want Vos is uren bezig. Wanneer Vos even weg is, werpt ze een blik in de kookpotten. Vos betrapt haar en wordt heel boos, want hij heeft alles met verse ingrediënten gemaakt en blik verknoeit de hele smaak. Haas legt hem uit dat het om een ander soort 'blik' gaat. Eindelijk kunnen ze aan tafel en Vos is heel tevreden over zijn kookkunsten. Maar opscheppen, dat vindt Haas niet goed. Wil ze dan geen soep? Haas giert het uit en vertelt dat er verschillende betekenissen zijn voor 'opscheppen'. In elk geval is het allemaal heel lekker. 
Opnieuw een onweerstaanbaar grappig verhaal over deze ondertussen bekende figuren. De situatie is herkenbaar; de inval…Lees verder

Over Sylvia Vanden Heede

Sylvia Vanden Heede (Zwevegem, 25 augustus 1961) is een Vlaams kinderboekenschrijfster.

Biografie

Sylvia Vanden Heede groeide op in een groot West-Vlaams gezin. Na drie jaar moderne humaniora in Zwevegem en drie jaar sierkunsten in Brugge, studeerde ze godsdienstwetenschappen in Heverlee. Na haar studies verhuisde ze terug naar West-Vlaanderen, waar ze met haar gezin in Brugge woont.

Haar eerste boek, De spiegelplas stuurde ze in 1985 in voor de Jacob van Maerlant-debutantenprijs. Het boek eindigde als derde en werd twee jaar later gepubliceerd. Sindsdien bleef ze schrijven. Bekendheid verwierf ze vooral met haar veelbekroonde boeken over Vos en Haas, waarbij ze samenwerkt met de bekende Nederlandse illustrator Thé Tjong-Khing. Behalve voor beginnende lezers schrijft ze ook voor tieners en adolescenten. De meeste van haar boeken werden uitgegeven door Lannoo.
In de meeste boeken van Sylvia Vanden Heede …Lees verder op Wikipedia

Suggesties