Boek
Nederlands

Vos en Haas in gevaar

Sylvia Vanden Heede (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)

Besprekingen

Als kleuters kennis gemaakt met Vos en Haas, moet het heerlijk zijn om zelf de avonturen van de bekende dieren met menselijke eigenschappen te kunnen gaan lezen. Terecht worden de verhalen flink uitgebuit in allerlei uitvoeringen, en men schuwt niet dezelfde plaatjes en verhaalgegevens nog eens te gebruiken. De leesserie 'Ik lees als Haas' is geschikt na anderhalf jaar leesonderwijs, AVI-E4. Resultaat is een origineel, stevig gebonden, net even groter leesboekje waarin Haas al sprookjes lezend, dagdroomt over prinsen die haar van het gevaar redden. Vos wil indruk maken en bedenkt met de sensatiebeluste Ever een plan om brand te stichten en zo een reddingsactie te ontketenen. Het verhaal is rijk aan beeldtaal, vaak met uitleg ('kun je met je hoofd in de wolken zijn bij heldere hemel ?'). Briljante zinnen maken het ook geschikt voor filosoferen: 'Van een goed verhaal ga je gloeien' en 'lezen lijkt op dagdromen'. De bladspiegel is speels met blokjes tekst en grotere letters om te benadru…Lees verder

Vos en Haas in gevaar

Haas is dol op sprookjes en heeft net in een sprookjesboek gelezen. Ze is aan het dagdromen en denkt aan fijne dingen. Een prinses wil ze zijn, met een roze jurk en ze droomt van een prins die haar komt redden. Vos zegt dat ze al een roze jurk heeft. Maar dat is niet hetzelfde, vindt Haas, haar jurk is maar gewoon. Zou ze Vos ook maar gewoon vinden? Haas wil alles als in een sprookje. Vos bedenkt een plan. Ik breng Haas in gevaar. Dan kan ik haar redden! En daarna leven we nog lang en gelukkig. Want zo gaat dat in sprookjes, denkt hij.

Opnieuw een onweerstaanbaar grappig verhaal over deze ondertussen bekende figuren. De situatie is herkenbaar; de invalshoek origineel. Wanneer Ever langskomt, gaat de bal aan het rollen. Vos probeert hem uit te leggen wat er aan de hand is. Gevaar, dat ziet Ever wel zitten! Hij mag meedoen, als Vos Haas mag redden. Vos wil het echter niet te eng, maar dat vindt Ever allemaal maar stom en saai. Maar het gevaarlijkste dat een draak doet, is …Lees verder

Over Sylvia Vanden Heede

Sylvia Vanden Heede (Zwevegem, 25 augustus 1961) is een Vlaams kinderboekenschrijfster.

Biografie

Sylvia Vanden Heede groeide op in een groot West-Vlaams gezin. Na drie jaar moderne humaniora in Zwevegem en drie jaar sierkunsten in Brugge, studeerde ze godsdienstwetenschappen in Heverlee. Na haar studies verhuisde ze terug naar West-Vlaanderen, waar ze met haar gezin in Brugge woont.

Haar eerste boek, De spiegelplas stuurde ze in 1985 in voor de Jacob van Maerlant-debutantenprijs. Het boek eindigde als derde en werd twee jaar later gepubliceerd. Sindsdien bleef ze schrijven. Bekendheid verwierf ze vooral met haar veelbekroonde boeken over Vos en Haas, waarbij ze samenwerkt met de bekende Nederlandse illustrator Thé Tjong-Khing. Behalve voor beginnende lezers schrijft ze ook voor tieners en adolescenten. De meeste van haar boeken werden uitgegeven door Lannoo.
In de meeste boeken van Sylvia Vanden Heede …Lees verder op Wikipedia

Suggesties