Boek
Nederlands

In naam van God : elke dag een aanslag

Paul Cliteur (auteur), Dirk Verhofstadt (auteur)
+1
In naam van God : elke dag een aanslag
×
In naam van God : elke dag een aanslag In naam van God : elke dag een aanslag

In naam van God : elke dag een aanslag

Anlayse van de historische achtergronden en actuele betekenis van religieus geïnspireerd geweld.
Titel
In naam van God : elke dag een aanslag
Auteur
Paul Cliteur Dirk Verhofstadt
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2018
421 p. : ill.
ISBN
9789089246363 (paperback)

Besprekingen

Het gebruik van (dodelijk) geweld uit naam van God is zo oud als de religie. De beide auteurs – de Nederlandse rechtsgeleerde Cliteur en de Belgische filosoof Verhofstadt – gaan op zoek naar de historische achtergronden én de actuele betekenis van religieus geïnspireerd geweld, het zogenoemde theoterrorisme. Beginnend met een analyse van relevante passages uit de heilige geschriften – met als illustratie Abraham die bereid is op bevel van God zijn zoon Izaak te offeren – via historische voorbeelden van aanvankelijk vooral christelijk-gemotiveerd geweld (van de kruistochten tot Theo van Gogh) komen ze uit bij de huidige tijd. Uit een eindeloos lange litanie van alle aanslagen en terreurdaden gepleegd gedurende het jaar 2017 (meer dan honderdvijftig bladzijden lang) rijst een onthutsend beeld op van het eigentijdse religieus fanatisme en extremisme, van het 'moderne' doden uit naam van God. In een meer filosofische slotbeschouwing, gebaseerd op een kritische blik op religie, wordt stilg…Lees verder

Over Paul Cliteur

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Paul Bernard Cliteur (Amsterdam, 6 september 1955) is een Nederlands jurist en filosoof. Hij werkt als columnist en publicist. Hij staat bekend om zijn rechts-liberale inslag, zijn atheïsme, republicanisme en inzet voor dierenrechten.

Cliteur is ook bestuurlijk en politiek actief. Zo was hij curator van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, en van 1993 tot 1995 voorzitter van het Humanistisch Verbond. Sinds 2015 is Cliteur verbonden aan Forum voor Democratie, waar hij onder andere voorzitter is van het wetenschappelijk bureau en de Raad van Advies. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2017 was hij lijstduwer en van 2019 tot 2020 was Cliteur fractievoorzitter in de Eerste Kamer. In 2020 werd Cliteur benoemd tot vicefractievoorzitter in de Eerste Kamer. Op 25 november 2020 trad Cliteur af als lid van de Eerste Kamer; hij bleef wel lid van zijn partij.

Rechtsgeleerde en filosoof

Cliteur …Lees verder op Wikipedia