Boek
Nederlands

Baumgartner : een roman

Paul Auster (auteur), Ronald Vlek (vertaler)
Een 71-jarige man raakt verstrikt in spiralen van herinneringen aan zijn jeugd, de ontmoeting met zijn vrouw in New York en het leven van zijn in Polen geboren vader.
Titel
Baumgartner : een roman
Auteur
Paul Auster
Vertaler
Ronald Vlek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Baumgartner
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023
204 p.
ISBN
9789403128849 (hardback)

Besprekingen

Een roman over liefde, herinneringen en identiteit. Het verhaal volgt het leven van Sy Baumgartner, een 71-jarige fenomenoloog en professor in de filosofie, die worstelt met herinneringen aan zijn overleden vrouw Anna en zijn eigen verleden. Zijn herinneringen strekken zich uit van zijn jeugd in Newark en het leven van zijn in Polen geboren vader, een mislukte revolutionair, tot zijn ontmoeting met Anna in 1968 in New York en hun veertigjarige relatie. De vraag dient zich aan: waarom onthouden we bepaalde momenten en vergeten we andere? Invoelend en met precisie geschreven. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep. Paul Auster (Newark, 1947) is schrijver, scenarioschrijver, dichter en vertaler. Hij schreef vele boeken. Zijn werk wordt in meer dan veertig landen uitgegeven.

Over Paul Auster

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Paul Benjamin Auster (Newark (New Jersey), 3 februari 1947) is een Amerikaans auteur. Hij is getrouwd met schrijfster Siri Hustvedt. Auster staat bekend als een postmodern auteur.

Literaire loopbaan

Na het behalen van een diploma aan de Columbia University in 1970 verhuisde Auster naar Frankrijk. Sinds zijn terugkeer in Amerika in 1974 heeft hij zijn eigen gedichten, essays, romans en vertalingen van Franse schrijvers zoals Stéphane Mallarmé en Joseph Joubert gepubliceerd.

Zijn eerste roman was een detectiveroman genaamd Squeeze Play en werd geschreven onder het pseudoniem Paul Benjamin (Benjamin is zijn tweede naam).

Auster bereikte bekendheid met een reeks van drie experimentele detectiveverhalen (City of Glass (1985), Ghosts (1986) en The Locked Room (1986)) die collectief als The New York Trilogy werden gepubliceerd (1987). Deze boeken z…Lees verder op Wikipedia