Boek
Duits

Das Parfum : die Geschichte eines Mörders

Patrick Süskind (auteur)

Das Parfum : die Geschichte eines Mörders

Genre:
Een man, geboren in erbarmelijke omstandigheden in Parijs in 1738, heeft een uiterst gevoelig reukorgaan waarmee hij als parfumeur grote faam en macht verwerft.
Titel
Das Parfum : die Geschichte eines Mörders
Auteur
Patrick Süskind
Taal
Duits
Uitgever
Zürich: Diogenes, 1985
319 p.
ISBN
3-257-01678-6 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Jean-Baptiste Grenouille wordt op 17 juli 1738 geboren te Parijs in een vreemdsoortig kraambed: de kraam van zijn moeder op de vismarkt. De kleine geeft totaal geen geur af zoals een normale baby maar hij beschikt daarentegen wel over een ongelooflijk fijn ontwikkeld reukvermogen. Al gauw ontdekt hij dat hij zelfs op afstand en door muren heen kan ruiken. Bij befaamde parfumeurs kan zijn hartstocht zich ontwikkelen, die hem in uitzonderlijke situaties brengt en sinistere kansen biedt. De Beierse auteur (1949) schreef een roman met een uniek thema en een deinende spanning, afwisselend krimi-achtig en sprookjesachtig, zowel meelijwekkend en angstwekkend. Een boek dat je niet loslaat. In 2001 verfilmd als 'Perfume'. Staat op lezenvoordelijst.nl Normale druk.

Over Patrick Süskind

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Mons Maenalus (photo)

Patrick Süskind (Weidenkam Ambach, in de gemeente Münsing, 26 maart 1949) is een Duits schrijver en scenarioschrijver.

Leven en werk

Süskind is de tweede zoon van schrijver en journalist Wilhelm Emanuel Süskind en een sportlerares. Zijn oudere broer Martin werd ook schrijver en journalist. Hij groeide op in Holzhausen, vlak bij zijn geboortedorp.

Van 1968 tot 1974 studeerde Patrick geschiedenis in München en Aix-en-Provence. In de jaren 80 werkte hij als scenarioschrijver, vaak in samenwerking met de Duitse regisseur en schrijver Helmut Dietl. Zijn eenakter De Contrabas uit 1981 kende in vijf jaar meer dan 500 opvoeringen in Duitsland en had internationaal succes. In het Nederlandstalig taalgebied zette Bert André deze contrabassist overtuigend neer.

Zijn bekendste boek is Het parfum, een van de meest gelezen Duitse boeken en wereldwijd een bestseller. Het is in 49 talen vertaald en werd in 2006 verfilmd…Lees verder op Wikipedia