Boek
Nederlands

De grot van Merlijn

Luc Descamps (auteur)
+1
De grot van Merlijn
×
De grot van Merlijn De grot van Merlijn

De grot van Merlijn

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De bijna 14-jarige Harry kan zich door middel van berekeningen met zogenaamde donkere getallen verplaatsen in de tijd. Als hij zich verplaatst naar een middeleeuws kasteel maakt hij kennis met de legendarische tovenaar Merlijn en ontdekt hij meer over de donkere getallen.
Titel
De grot van Merlijn
Auteur
Luc Descamps
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Facet, 2005
119 p.
ISBN
90-5016-465-X

Besprekingen

De Belgische Harry leerde op een Engelse school voor hoogbegaafden de macht van de donkere getallen kennen. Hij kan ze oproepen en ermee in de tijd te reizen. In het derde deel verwerft hij ook de gave om er gecontroleerd mee te reizen. Op uitnodiging van zijn klasgenote Maureen bezoekt hij het kasteel van Tintagel. Hij komt er in de grot van Merlijn terecht waar de donkere getallen rond zijn oren suizen. In hoge nood gebruikt hij ze om aan het stijgende water in de grot te ontsnappen en hij komt in het kasteel terecht. Daar belandt hij midden in de strijd tussen de Zwarte Prins en zijn neef Edward. Morwynn, de helper van de Zwarte Prins gaat te rade bij de heks Anndrag, die hem inwijdt in de kracht van de donkere getallen. Met de hulp van het dienstmeisje Iona bemachtigt Harry een perkament dat hem verder op weg helpt in de studie van de donkere getallen. Zo kan hij de confrontatie met de heks en haar handlangers aangaan.

Voor diegenen die deel I en II misten, zorgt een korte …Lees verder
Harry de Wilde, leerling van een bijzondere Engelse kostschool, kan zich door middel van berekeningen met zogenaamde donkere getallen verplaatsen in de tijd. Als hij zich verplaatst naar een middeleeuws kasteel maakt hij kennis met de legendarische tovenaar Merlijn en ontdekt hij nog meer over de donkere getallen. Dit derde deel uit de serie is een vervolg op 'De donkere getallen' en 'Gevangen in de tijd'*, maar is wel afzonderlijk te lezen, al blijft de achtergrond van de donkere getallen onduidelijk. Overduidelijk geïnspireerd door de Harry (zelfde voornaam) Potterverhalen, maar de karakters van deze reeks zijn een stuk minder uitgewerkt. Een spannend verhaal voor kinderen uit de bovenbouw van de basisschool die van fantasieverhalen houden. Het verhaal is minder geheimzinnig en griezelig dan de omslagillustratie met een duistere, angstaanjagende leermeester die je recht aankijkt, doet vermoeden. Er is vooral veel actie. Vanaf ca. 10 jaar.

De donkere getallen III. De grot van Merlijn

Harry, de hoogbegaafde wiskundeknobbel, brengt zijn vakantie door bij zijn schoolvriendin Maureen. Zij woont in het plaatsje Tintagel. Daar bezoeken ze Tintagel Castle, de plaats waar de legendarische koning Arthur zou geboren zijn. De toeristen bezoeken er massaal de ruïne van het kasteel, maar Maureen neemt Harry mee naar een grot. Volgens de legende woonde Merlijn daar vroeger. Bij hoog tij loopt de grot helemaal onder. Harry gaat op verkenning uit. Hij ontdekt tegen de zoldering een heleboel donkere getallen, maar het hoogtij brengt hem in gevaar. Er zit maar één ding op: via de donkere getallen een sprong in de tijd maken. Dit lukt hem zeer goed maar het echte avontuur begint nu pas. Hij zit nu in de tijd dat het kasteel bewoond is. Heer en meester is de Zwarte Prins. Morwynn, zijn dienaar, is op dat moment een perkament aan het ontcijferen. Dit is de sleutel voor het rekenen met de donkere getallen. Deze formules geven toegang tot het reizen in de tijd en het doen verdwijnen …Lees verder

Over Luc Descamps

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Luc Descamps (Wilrijk, 27 april 1962) is een Belgisch schrijver. Hij schrijft voornamelijk jeugdboeken. Hij is met name bekend door de boekenreeks De donkere getallen, gericht op kinderen van 10 tot 14 jaar. Met het boek De donkere getallen III: de grot van Merlijn behaalde hij in 2007 de eerste prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Ook schreef hij het boek: Kristal van hoop.

Biografie

Descamps studeerde moderne talen en werkte als leraar Nederlands, Engels en Duits. In 2001 bracht hij De dodelijke pijp uit. Daarna begon hij met het schrijven van de succesreeks De donkere getallen, waarvan begin 2020 het 8ste deel verscheen. Voor deze reeks is er interesse uit Amerika om hiervan een tv-reeks te maken. In het totaal schreef hij 54 boeken, waaronder acht gidsen. De boeken die hij schrijft zijn onder te verdelen in verschillende categorieën: waargebeurde verhalen, realistische verhalen, avonturenve…Lees verder op Wikipedia