Boek
Nederlands

Leef een beetje!

Howard Jacobson (auteur), Peter Abelsen (vertaler)
Roman over een liefde op oudere leeftijd. De negentigjarige Beryl Dusinbery vergeet vrijwel alles. Haar leeftijdsgenoot Shimi Carmelli vergeet niets. Wat Beryl en Shimi elkaar nog kunnen bieden, is misschien net genoeg om de opgebouwde pijn te verzachten en nieuwe betekenis aan hun resterende levens te geven.
Onderwerp
Ouderen, Dementie, Liefde
Titel
Leef een beetje!
Auteur
Howard Jacobson
Vertaler
Peter Abelsen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Live a little
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2019
358 p.
ISBN
9789044639391 (paperback)

Besprekingen

De kunst van de conversatie

Roman. Howard Jacobson voert twee negentigers op in Leef een beetje!. Hun liefde is allesbehalve conventioneel.

Nooit zal ik de blik in Howard Jacobsons ogen vergeten tijdens de uitreiking van de Man Booker Prize, in het jaar nadat hij had gewonnen voor De Finklerkwestie. De juryvoorzitter onderstreepte het belang van vlotheid en toegankelijkheid in haar speech. Jacobson keek geërgerd. Zijn werk beantwoordt nu eenmaal niet meteen aan die criteria. Zeker, zijn romans bevatten hilarische momenten, maar het zijn ook taaie brokken. De personages zijn weerbarstig en de taal is barok. Het is geen toeval dat de Engelse schrijver in Leef een beetje! een vrouw opvoert die de kunst van de hyperbool in ere willen herstellen. Beryl is een negentigjarige met een voorliefde voor sterke vrouwen als Cleopatra en Medea. Ze is de koningin van de oneliners: 'Je kunt niet branden van verlangen naar iemand die tot je navel reikt.' Of: 'Wie zijn verleden te goed kent om zichzelf te verrassen, sluit zich af van de toekomst.'

Beryl heeft een van haar zonen Pen genoemd, naar Pentheus, een mythologisch pe…Lees verder

Oude schuren

Howard Jacobson laat in zijn nieuwe, vermakelijke roman twee hoogbejaarden een trage tango dansen. Een literaire slow, met rollators.

Elke dag kan haar laatste zijn. Nu ze ongeveer negentig is – een precieze leeftijd is op die leeftijd belangrijk noch welvoeglijk voor een dame – besluit Beryl Dusinbery, aka De Prinses, een lijst van haar minnaars op te maken. Hun alfabetisch gerangschikte bedprestaties moeten haar geheugen stutten, want dat hapert de laatste tijd. En in die rangorde moeten een paar vaders opgenomen worden – drie zonen heeft ze, naar het schijnt, en als er erfenissen verdeeld worden, dan kan ze maar beter de juiste bloedlijnen hanteren. Miss Dusinbery, weduwe van beroep, brengt de rest van haar oude dag door met het sarren van haar buitenlandse verzorgsters en het borduren van morbide spreuken.

Daar komt verandering in wanneer Shimi Carmelli traag maar zeker haar leven binnenschuifelt. Shimi geldt bij het lokale weduwenkransje als de laatste begeerlijke vrijgezel: altijd piekfijn gekleed, welbespraakt en, zeer belangrijk, nog steeds in het bezit van trilvrije handen. Inwen…Lees verder

Beryl Dusinbery heeft een leven achter de rug met veel minnaars. Ze leeft op haar negentigste jaar in een groot appartement en heeft een haat-liefdeverhouding met haar zoons en haar twee verzorgsters, de Oegandese Euphoria en de Moldavische Nastya. Shimi Carmelli is vrijgezel gebleven maar wordt gekoesterd door vijf weduwen die hij bij tijd en wijle de kaart leest. De twee, de een schaamteloos, de ander schaamtevol, ontmoeten elkaar op de crematie van Shimi's broer, met wie hij geen contact meer had. Zij echter kende de overledene maar al te goed. In scherpe dialogen ontdekken de twee elkaar. De toon in het boek is ironisch en soms sarcastisch. Hier geen zielige oudjes, maar ouderen die lak hebben aan het verval. Het boek zal niet iedereen bevallen. De humor is vaak grof, het joodse milieu vervreemdend. Een andere kijk op de ouderdom. De Britse schrijver won eerder de Man Booker Prize.

Over Howard Jacobson

Howard Jacobson (Manchester, 25 augustus 1942) is een Engels schrijver en journalist.

Jacobson is vooral gekend vanwege zijn komische literatuur waarin vooral de dillemma's van Brits-Joodse karakters centraal staan. Hij won de Booker Prize in 2010 voor The Finkler Question. Hij doceerde Engels op meerdere universiteiten.

Werk

Fictie

 • Coming From Behind, Chatto & Windus, 1983
 • Peeping Tom, Chatto & Windus, 1984
 • Redback, Bantam, 1986
 • The Very Model of a Man, Viking, 1992
 • No More Mister Nice Guy, Cape, 1998
 • The Mighty Walzer, Cape, 1999
 • Who's Sorry Now?, Cape, 2002
 • The Making of Henry, Cape, 2004
 • Kalooki Nights, Cape, 2006
 • The Act of Love, Cape, 2008
 • The Finkler Question, Bloomsbury, 2010 (winnaar Man Booker Prize 2010) ISB…Lees verder op Wikipedia