Boek
Nederlands

Stille getuige

Eva Burgers (auteur)
+1
Stille getuige
×
Stille getuige Stille getuige

Stille getuige

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Nikki (14) is getuige van de ontvoering van de populaire Diane. Later blijkt dat Diane diezelfde nacht is vermoord. Nikki voelt zich schuldig, maar durft niemand te vertellen wat ze heeft gezien. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Stille getuige
Auteur
Eva Burgers
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Alkmaar: Kluitman, 2014
173 p.
ISBN
9789020609516 (hardback)

Besprekingen

Stille getuige is de eerste jeugdthriller van Eva Burgers, voormalig rechercheur op de afdeling zware criminaliteit.
Na het schoolfeest wordt Diane vermoord teruggevonden. Haar schoolgenote Nikki heeft zware vermoedens over wie de daders zijn, maar niemand gelooft haar. Omdat ze wordt bedreigd, durft ze ook niet naar de politie te stappen.
Stille getuige is een vrij dun boek met korte hoofdstukken. Boven elk hoofdstuk wordt duidelijk aangegeven wie aan het woord is en op welk tijdstip de scène zich afspeelt. Burgers schrijft vlot met een goede afwisseling tussen dialogen, actie en gedachten.
Het verhaal wordt grotendeels in de ik-persoon verteld, afwisselend vanuit het perspectief van Nikki en dat van Vincent, een vriend van Nikki. Verder naar het einde toe zijn er ook enkele hoofdstukken vanuit een afstandelijker perspectief geschreven, die conversaties weergeven tussen de verdachte, Martin, en zijn vriend, Paul. Op deze manier krijgt de lezer het verhaal vanui…Lees verder
De 14-jarige Nikki is getuige van de ontvoering van de populaire, knappe Diane. Later blijkt dat Diane diezelfde nacht is vermoord. Nikki zegt niets tegen de politie. Ook niet als ze erachter komt dat Martin, een oudere jongen die ze totaal niet vertrouwt, iets te maken heeft met de moord. Wanneer haar vriendin een relatie met Martin begint en haar vriendje zich aansluit bij Martins club, wordt Nikki steeds meer in het nauw gedreven. Het verhaal wordt verteld vanuit Nikki en Vincent, een lid van Martins club. Zij vertellen om en om over hun leven, de club en hun ontmoetingen. De gebeurtenissen worden weinig uitgewerkt. Ook de personages blijven oppervlakkig, waardoor de lezer zich niet echt bindt aan Nikki of Vincent. Desalniettemin zullen tieners die moeite hebben met lezen of met de meer literaire boeken zich met deze eenvoudige jeugdthriller prima vermaken. Het taalgebruik is makkelijk en eigentijds. Burgers (1969) schreef eerder de 'Spotlight'-trilogie. Dit boek is het eerste deel…Lees verder