Boek
Nederlands

De Vijf op de geheimzinnige heide

Enid Blyton (auteur), Jolien Savalle (vertaler)
+1
De Vijf op de geheimzinnige heide
×
De Vijf op de geheimzinnige heide De Vijf op de geheimzinnige heide

De Vijf op de geheimzinnige heide

In de reeks:
De Vijf; 13
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Vier kinderen en een hond ontdekken tijdens een kampeertocht waarom een groep zigeuners op geregelde tijden naar de Geheimzinnige Hei trekt. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De Vijf op de geheimzinnige heide
Auteur
Enid Blyton
Vertaler
Jolien Savalle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Five go to mystery moor
Uitgever
Antwerpen: Standaard Uitgeverij, 2023
199 p.
ISBN
9789002280559 (hardback)

Besprekingen

Julian, Dick en hun zusje Annie vormen met hun nicht Georgette een clubje dat het avontuur opzoekt. Georgette wil liever een jongen zijn en laat zich George noemen. Haar hond Timmy is de vijfde van het stel. George, Annie en Timmy slijten hun dagen in een internaat. De jongens zitten op een andere school. Hun ouders komen af en toe in beeld: verstrooide en drukke mensen. Quentin is een wereldvreemde wetenschapper. Zijn vrouw Fanny is gelukkig wat praktischer, vooral bij het organiseren van logeerpartijen en uitstapjes van de vijf vrienden. Die leven voor het weekend en de vakanties. Dan trekken ze er op uit. Ze hebben meestal een rustige opvatting van hun vrije tijd. Wandelen, kamperen, logeren zijn hun favoriete bezigheden. Toch komt er steevast een avontuur tussen geslopen. Er is altijd wel een geheimzinnige toestand waar ze op stuiten, ze ontmoeten een fascinerend personage, ze ontdekken dat er ergens een schat verborgen ligt... Ze beleven onwaarschijnlijk veel avonturen telkens ze…Lees verder
Als er tijdens de paasvakantie in de rijschool geen plaats meer is, gaan vier kinderen en hun hond kamperen op een heideveld in de buurt. 's Nachts dropt een vliegtuig pakjes met valse dollarbiljetten. Wanneer ze de politie willen waarschuwen, verdwalen ze in de mist en nemen zigeuners de meisjes gevangen. Dank zij de hond worden ze gered. Deeltje uit een serie avonturenverhalen over vier Engelse kinderen uit het wat betere milieu. Een steeds terugkerend motief is het meisje George dat een jongen wil zijn en zich daarnaar gedraagt. Hoewel deze boeken graag gelezen worden door kinderen vanaf een jaar of negen, valt er niet zoveel positiefs over te zeggen. Vooroordelen tegen een groep als de zigeuners worden kritiekloos overgenomen. Opvallend bij deze geheel herziene herdruk van een deel uit de bekende Vijf-serie zijn: het meer eigentijdse taalgebruik, de hier en daar ingekorte beschrijvingen zonder het oorspronkelijke verhaal geweld aan te doen, de modernere zwartwitillustraties en de …Lees verder

Over Enid Blyton

Enid Blyton (Londen, 11 augustus 1897 - aldaar, 28 november 1968) was een Brits schrijfster van kinderboeken. Zij is vooral bekend geworden met de boekenreeksen De Vijf (The Famous Five) en Noddy. Hoewel de schrijfster al vele jaren overleden is, blijven haar werken bij jonge mensen in trek.

Biografie

Blyton werd geboren in East Dulwich, Zuid-Londen, als dochter van Thomas Carey Blyton en Theresa Mary Harrison. Ze had twee jongere broers. Ze kon vooral met haar vader opschieten. Van 1907 tot 1915 ging ze naar de St. Christophers School voor meisjes in Beckenham in Zuidoost-Londen.

In 1910 scheidden haar ouders. In die tijd begon ze te schrijven, mogelijk om zich terug te trekken in een fantasiewereld. Samen met haar vriendinnen Mirabel Davis en Mary Attenborough richtte ze een tijdschrift op met de naam DAB, de beginletters van hun achternamen.

Vanaf haar 19de volgde ze de opleiding voor onderw…Lees verder op Wikipedia