Twee zussen hebben een heel verschillend karakter: de een slaagt erin een goede relatie met een man op te bouwen, terwijl de ander -een kunstenares en meer introvert van karakter- haar eenzaamheid niet kan doorbreken.
Onderwerp
Seksualiteit
Titel
Verliefde vrouwen
Auteur
D.H. Lawrence
Vertaler
Barbara de Lange
Nawoord
Howard Jacobson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Women in love
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2011
576 p.
ISBN
9789025368067 (hardback)

Besprekingen

De zusjes Ursula en Gudrun Brangwen wonen ± 1915 met hun ouders in het fictieve mijnwerkersstadje Beldover in de Engelse Midlands. Ursula (26), lerares op het lyceum, leert onderwijsinspecteur Rupert Birkin kennen, die nog een relatie heeft met een andere vrouw, maar later voor Ursula kiest. Gudrun (25) leert zo Ruperts vriend Gerald kennen, zoon van de mijneigenaar. Terwijl de relatie van Ursula en Rupert zich goed ontwikkelt en steeds hechter wordt, is die van Gudrun en Gerald destructief. Gerald probeert Gudrun te doden, wat mislukt en komt om na een val in de Alpen. Een van de drie beste romans van de belangrijke Engelse schrijver/dichter (1885-1930), die pas na vier jaar kon worden gepubliceerd in 1920 vanwege de openhartigheid over seks en emoties. Met zijn aandacht voor relaties en emoties doet de prachtige, uitstekend opnieuw vertaalde roman nog eigentijds aan en wordt terecht gezien als een meesterwerk. Met goed nawoord van romanschrijver en Man/Booker Prize winnaar 2010 Howa…Lees verder

Over D.H. Lawrence

D.H. Lawrence, de schrijversnaam van David Herbert Richards Lawrence, (Eastwood (Nottinghamshire), 11 september 1885 - Vence (Frankrijk), 2 maart 1930) was een Engelse romanschrijver. Daarnaast schreef hij essays, gedichten, verhalen, reisverslagen, toneelstukken, literaire kritieken en maakte hij vertalingen. Ook heeft hij een tijdlang lesgegeven.

Ouders en opvattingen

Het gezin waaruit Lawrence als vierde kind kwam, had grote invloed op zijn leven, niet in de laatste plaats op zijn literaire werk. Zijn vader, Arthur John Lawrence, een mijnwerker die nauwelijks kon lezen, beschouwde hij als hard en gepassioneerd maar tegelijkertijd ook als degene die de zorgzame werkende klasse vertegenwoordigde. Zijn moeder, Lydia Beardsall, die onderwijzeres was geweest, stond voor hem model voor berekening en verstand.

Lawrence werd heen en weer geslingerd tussen een zich afwisselende bewondering voor zijn moeder en…Lees verder op Wikipedia