Boek
Nederlands

De goede dokter

Damon Galgut (auteur), Rob van der Veer (vertaler)
Een arts op het Zuid-Afrikaanse platteland, die zich heeft geschikt in zijn weinig opzienbarende leven, wordt wakker geschud door de komst van een nieuwe, jonge collega.
Titel
De goede dokter
Auteur
Damon Galgut
Vertaler
Rob van der Veer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The good doctor
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2022
280 p.
ISBN
9789021467801 (paperback)

Besprekingen

Een voormalig thuisland, dicht bij de grens gelegen, met daarin de niet bij name genoemde voormalige hoofdstad, nu verworden tot een echte spookstad: daar situeert Damon Galgut zijn verhaal over de confrontatie tussen twee ziekenhuisdokters: Frank Eloff en Laurence Waters. De eerste krijgt als vertellende ikfiguur een centrale plaats in het verhaal. Eloff werkt er in omstandigheden die in de post-apartheidsperiode wel heel duidelijk herkenbaar zijn voor Zuid-Afrika: zijn directe overste is een zwarte vrouw; dokter Ngema, de staf bestaat verder uit een Cubaans echtpaar en een zwarte verpleger, Tehogo. Frank heeft er leren leven met de desillusies die van hem een cynicus hebben gemaakt: het ziekenhuis draait zo vierkant als het maar kan, echte operaties en serieuze ingrepen worden trouwens doorverwezen naar het ziekenhuis in de grote stad in de onmiddellijke omgeving. Ook vanuit sociaal oogpunt functioneert hij nauwelijks. Alleen met de zwarte vrouw Maria, die even verderop in een schot…Lees verder
Damon Galgut (1963) is een belangrijke Zuid-Afrikaanse schrijver geworden. Eerder verschenen in het Nederlands o.a. "Het welluidend gekrijs van varkens" (1993) en "Gewapende stilte" (1995). Ook in zijn jongste boek staat de Zuid-Afrikaanse samenleving van na de apartheid centraal. Galgut beschrijft een kleine ziekenhuisgemeenschap in een voormalig en achtergebleven thuisland waar de komst van een nieuwe, jonge arts alles in beweging brengt. In een thrillerachtig verhaal beschrijft hij de worsteling met de oude en de nieuwe verhoudingen, met ethische vragen, met geweld en de herinnering aan de wrede strijd van vóór de ommekeer. Het boek houdt de lezer tot het laatst in spanning. Hier worden grote maatschappelijke vragen op een fascinerende manier verbeeld. De vertaling lijkt alle recht te doen aan het origineel: meeslepend, meesterlijk, meedogenloos. Paperback; kleine druk.

Over Damon Galgut

Damon Galgut (Pretoria, 1963) is een Zuid-Afrikaans schrijver. Hij schreef zijn eerste boek A Sinless Season toen hij zeventien jaar oud was.
Zijn roman In a Strange Room (2010) stond op de shortlist van de Man Booker Prize. De roman The Quarry werd in 1998 verfilmd door Marion Hänsel.

Ook Galguts roman The Promise (2021) haalde de shortlist van de Man Booker Prize en won deze prijs later ook. Het boek verscheen in het Nederlands als De belofte.

Bibliografie

Romans

  • A Sinless Season, 1982
  • Small Circle of Beings, 1988
  • The Beautiful Screaming of Pigs, 1991
  • The Quarry, 1995
  • The Good Doctor, 2003
  • The Impostor, 2008
  • In a Strange Room, 2010
  • Arctic Summer, 2014. Bekroond met de Barry Ronge Fiction Prize 2015
  • The Promise, 2021. Bekroond …Lees verder op Wikipedia