Boek
Nederlands

Mary : roman

Anne Eekhout (auteur)
Mary Shelley verblijft op haar veertiende bij een familie in Schotland, waar een innige vriendschap ontstaat met Isabella Baxter. Samen dwalen ze in het gebied dat al eeuwen verhalen herbergt over monsters en geesten, en op een dag stuiten ze diep in het bos op een man die geen man is. De ledematen log en lelijk, een hoofd dat noch menselijk, noch dierlijk is. Vier jaar later brengt Mary met haar
Titel
Mary : roman
Auteur
Anne Eekhout
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
381 p.
ISBN
9789403153315 (hardback)

Besprekingen

Wat het betekent om te scheppen ★★★☆☆

Anne Eekhout liet zich zoals anderen voor haar inspireren door Frankensteins schepper Mary Shelley. Ze springt bewust losjes om met de feiten, in deze fraaie vertelling die draait om de spanning tussen waarheid en werkelijkheid.

Anne Eekhout (1981) schreef tot nog toe uitsluitend 'pure fictie', zoals ze het zelf noemt, verhalen die volledig aan de verbeelding zijn ontsproten: over een groep studenten van wie er een zelfmoord wil plegen (Dogma), over een eenzame gevangene met waanbeelden (Op een nacht), over een jongetje dat de planeet moet redden (Nicolas en de verdwijning van de wereld).

Sterke, goed ontvangen romans, maar het succes van haar vierde boek is nu al ongekend: de historische roman Mary was vorige maand dé Nederlandse hit op de boekenbeurs in Frankfurt. Het boek zal onder meer verschijnen in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Italië.

Dit keer geen pure fictie dus, maar een roman gestoeld op feiten. Véél feiten, want het leven van Mary Shelley (1797-1851) is tot in detail vastgelegd. De schepper van Frankenstein liet brieven en dagboeken na, talloze biografieën zijn er al aan haar gewijd (zoals in 2018 nog het uitstekende In Search of Mary Shelley van…Lees verder

Over Anne Eekhout

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Anne Eekhout

Anne Eekhout (Hilversum, 1981) is een Nederlands schrijfster.

Romans

In 2014 verscheen haar debuutroman Dogma, die genomineerd werd voor de Bronzen Uil voor de beste Nederlandstalige debuutroman en op de longlist stond van de AKO Literatuurprijs. In 2016 volgde haar tweede roman Op een nacht, die Eekhout een nominatie voor de BNG Bank Literatuurprijs opleverde. In 2019 verscheen Nicolas en de verdwijning van de wereld, haar derde roman. Dit laatste boek werd bekroond met de Jongerenliteratuur Prijs 2020. In november 2021 verscheen Eekhouts vierde roman, Mary. De vertaalrechten van deze roman werden binnen slechts enkele weken aan tien internationale uitgevers verkocht.

Externe link

  • Eigen website
  • Auteurspagina Anne Eekhout, Singel Uitgeverijen