De nieuwe roman van Ali Smith is een ode aan 'gezelschap' in al zijn tijdloze en hedendaagse, legendarische en ongrijpbare, boeiende en steeds veranderende vormen. Het boek is een vervolg op een unieke prestatie, haar seizoenencyclus - Herfst, Winter, Lente en Zomer -, boeken die zo dicht mogelijk bij de echte tijd werden geschreven en uitgegeven, tussen 2016 en 2020, en die de tijd waarin we leve
Titel
Gezelschap
Auteur
Ali Smith
Vertaler
Karina van Santen Martine Vosmaer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Companion piece
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2022
1 digitaal bestand
ISBN
9789044648737

Besprekingen

Verwarring en verbeelding, gedoopt in venijn

Het nieuwe boek van de Schotse schrijfster Ali Smith (59), bekend van haar vier 'seizoenenromans', speelt zich af tijdens de coronalockdown. Ook in Gezelschap wemelt het weer van de woordspelingen en andere taalgrappen.

Tussen oktober 2016 en augustus 2020 publiceerde Ali Smith in een adembenemend tempo haar seizoenenvierluik: een reeks boeken die ze telkens in ongeveer vier maanden schreef en die pakweg zes weken na voltooiing werden uitgegeven. Realtime-literatuur, werden de boeken genoemd. Brexit, het Grenfell Tower-drama, het Windrush-schandaal, de eerste fase van de coronacrisis, ze passeerden allemaal de revue. Tegelijk waren de boeken, hoe maatschappijkritisch ook, het tegenovergestelde van sociaalrealisme.

'Realistisch' is het laatste woord dat je zou willen gebruiken om het werk van Ali Smith te omschrijven. Bij haar staat te allen tijde de verbeelding voorop en sneuvelen de wetten van het realisme vaak al op de eerste bladzijde.

Haar nieuwe roman Gezelschap (Companion Piece) sluit in veel opzichten aan bij het seizoenenvierluik, zoals de Engelse titel al suggereert. Het boek speelt tijdens de coronalockdown van 2021 en benadert de misstanden in de Britse maatschappij op dez…Lees verder

Over Ali Smith

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Ali Smith CBE FRSL (Inverness, 24 augustus 1962) is een Schotse auteur, toneelschrijver, academicus en journalist. Sebastian Barry omschreef haar in 2016 als "de Nobelprijswinnaar van Schotland in afwachting".

Jeugd en opleiding

Smith werd geboren in Inverness op 24 augustus 1962 als dochter van Ann en Donald Smith. Haar ouders kwamen uit de arbeidersklasse en ze groeide op in een sociale woning in Inverness. Van 1967 tot 1974 ging ze naar de St. Joseph's RC Primary School. Tot 1980 ging ze naar Inverness High School.

Ze studeerde van 1980 tot 1985 Engelse taal en literatuur aan de Universiteit van Aberdeen. Ze won de Bobby Aitken Memorial Prize for Poetry van de universiteit in 1984.

Van 1985 tot 1990 ging ze naar Newnham College, Cambridge, waar ze een doctoraatsopleiding volgde over 'modernisme en vreugde in de Ierse en Amerikaanse literatuur'. Ze wilde de werken van James Joyce, Wallace Stevens en William…Lees verder op Wikipedia

Suggesties