Tentoonstelling Olense Kartoenale 2020

De 32ste editie van de internationale cartoonwedstrijd Olense Kartoenale had in 2020 als hoofdthema ‘Winkelen: gisteren, vandaag en morgen’.

420 cartoonisten uit 62 verschillende landen gingen in 2020 creatief aan de slag. Ze brachten het hoofdthema ‘Winkelen: gisteren, vandaag en morgen’ en het mensenrechtenthema ‘Met solidariteit is niets mis, dus zeker niet vervolgen’ zo origineel mogelijk in beeld. In totaal ontving het lokaal bestuur 1.269 cartoons waaruit uiteindelijk de winnaars werden gekozen.

De hoofdprijs ging dit jaar naar Hamid Soufi uit Iran. Zijn uiterst verfijnde cartoon van een kermismolen zorgde voor lovende reacties van de jury.

De tweede prijs was weggelegd voor Indonesiër Armen Hamonangan. De derde prijs werd bemachtigd door Helmut Jacek uit Duitsland en de vierde prijs ging naar Andrei Popov uit Rusland.

Roberto Castillo Rodriguez uit Cuba kaapte de prijs van Amnesty International weg. Pawel Kuczynski ging aan de haal met de prijs voor de beste Poolse inzending van de stad Bialogard.

In de jeugdcategorie ging de prijs voor de beste Belgische inzending naar Maya Khalil uit Lebbeke. Student Anish Aradhey uit de U.S.A. ontving in deze categorie de prijs voor de beste Internationale cartoon.