Olen heeft een zadenbib

gepost op: 22 mei 2015

Vanaf 1 juni kan je in de Olense bibliotheek naast boeken, dvd’s en tijdschriften ook zaden meenemen. In de zadenbib vind je zaden van eetbare planten, medicinale planten, sierplanten, groenten en bloemen. Deze zaden kan je gratis meenemen. In ruil vraagt de bib om zelf zaden te oogsten en een deel terug te schenken.

Een zadenbib heeft geen uitleentermijn en er zijn ook geen boetes: de ontlening is voor 100% gebaseerd op onderling vertrouwen. Een zadenbib wordt draaiende gehouden door de klanten. Ze schenken (zelf geoogste) zaden en stellen zo de collectie samen. Wie zelf zaden oogst, krijgt al snel van bepaalde planten veel te veel bij elkaar. Dankzij de zadenbib kan je daar anderen gelukkig mee maken. Specifieke lokale variëteiten krijgen meer kansen om te overleven en de bibliotheekklanten leren een breed gamma van bijzondere groenten, kruiden en planten kennen. Zo draag je je steentje bij aan een beter milieu.

Via www.mijntuin.org kan je alle zadenbibs terugvinden en ook de online zadencatalogus van elke bibliotheek raadplegen. De site bevat ook informatie over duizenden planten voor sier- en moestuin.

Iedereen die zelf zaden oogst en hiervan een overschot heeft, kan deze naar de zadenbib van Olen brengen.

De zadenbib is een samenwerking van de bibliotheek, de dienst leefomgeving en mijntuin.org.